Δωρεές

Παρακαλούμε ενισχύστε την προσπάθειά μας

Amount:
 EUR

Tрансформация идентичности горских греков северо-западного кавказа (XIX–XX вв.) [B. Kолесов]

 

Το συγκεκριμένο άρθρο που θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά ως "Μετασχηματισμός της ταυτότητας των Ελλήνων του β-δυτικού Καυκάσου", και που δημοσιεύτηκε στο ρωσικό περιοδικό "Πολιτισμική ζωή της ν. Ρωσίας" το 2009, εντάσσεται σε μια ευρεία προσπάθεια ακαδημαϊκών και μη να προσεγγίσουν το ζήτημα της ταυτότητας των Ελλήνων της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ, αλλά και των μετασχηματισμών της στο πέρασμα των χρόνων.

Εδώ, ο Βλαντιμίρ Κολεσόβ ασχολείται με μια μικρή ελληνική κοινότητα, η οποία από τον 19ο αιώνα ήταν εγκατεστημένη στις όχθες του ποταμού Κουμπάν στον βορειοδυτικό Καύκασο, οι εκπρόσωποι της οποίας ήταν γνωστοί ως "Γκόρσκοι"  (Горские) ή "Ζακουμπάνσκιε" ("πίσω από το Κουμπάν"), για να διαφοροποιούνται από τους συμπατριώτες τους στην Κριμαία και την Μαριούπολη. Δεν τους ένωνε η ελληνική γλώσσα, καθώς ο Κολεσόβ τους περιγράφει ως "ομιλούντες την γλώσσα των Αντίγκων" (φυλή του Καυκάσου), αλλά η ορθόδοξη πίστη ήταν αυτή που τους διαφοροποιούσε από τους εκπροσώπους άλλων εθνοτήτων και φυλών, κυρίως μουσουλμάνων. 

Στο σύντομο, αλλά εξαιρετικό άρθρο του, ο Κολεσόβ περιγράφει τις ιδιαιτερότητες αυτής της κοινότητας, τη διαδρομή της ταυτότητας της στο χρόνο, για να καταλήξει στην υιοθέτηση της ελληνοποντιακής, της ρωσικής, της αντιγκεϊκής εθνικής συνείδησης μετά την περεστρόικα.  

 

 

 

 

4-page-0-min.jpg