Δωρεές

Παρακαλούμε ενισχύστε την προσπάθειά μας

Amount:
 EUR

Διεθνές συνέδριο Czech Scholars & The Beginnings of Bulgarian Historical Research

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο Czech Scholars & The Beginnings of Bulgarian Historical Research

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και Μουσείο (Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών), το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνας διοργανώνουν το διεθνές επιστημονικό συνέδριο Czech Scholars & The Beginnings of Bulgarian Historical Research με θέμα τους Τσέχους και Σλοβάκους λογίους που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη και διάδοση της ιστορικής επιστήμης και της αρχαιολογίας στη Βουλγαρία κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση αδημοσίευτου ή/και άγνωστου αρχειακού υλικού και εικόνων, καθώς και στις αναφορές στον περιοδικό τύπο της εποχής.

 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα, στις 12-14 Ιουνίου 2020.

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν με ανακοίνωση, καλούνται να υποβάλουν αίτηση συνοδευόμενη από περίληψη (όχι πάνω από 250 λέξεις) μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι ανακοινώσεις, με μέγιστη διάρκεια 20 λεπτά, θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και οι σχετικές μελέτες θα δημοσιευθούν στα πρακτικά του συνεδρίου.

 

Σχετικός σύνδεσμος: http://naim.bg/en/content/news/600/857/966/

 

Π.Χ.

Το Ψαλτήριο Tomić στη Σόφια - Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Ψαλτήριο Tomić στη Σόφια - Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο
 
Το λεγόμενο Ψαλτήριο Tomić προήλθε από βουλγαρικό εργαστήριο της σχολής του Ταρνόβου, περίπου το 1360, επί βασιλείας Ιβάν Αλεξάνταρ (1331-1371).


Χαμένο για αιώνες, ανακαλύφθηκε το 1901 από τον Σέρβο Sima Tomić, του οποίου το όνομα φέρει, καθώς παραμένουν άγνωστα τα ονόματα των δημιουργών, των παραγγελιοδοτών και των πρώτων κατόχων του. Κατέληξε στη Ρωσία και φυλάσσεται στη συλλογή του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου, στη Μόσχα, με αρ. ευρετηρίου 2752. Αποτελείται από 305 φύλλα, διακοσμημένα με 109 έγχρωμες μικρογραφίες. Σε ορισμένα δε σημεία υπάρχουν σημειώσεις προς τον εικονογράφο, στην ελληνική, πράγμα που σημαίνει πως ο καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε (ή τουλάχιστον ένας εξ αυτών) δεν γνώριζε τη βουλγαρική, αλλά μιλούσε ελληνικά. Ο χειρόγραφος κώδικας περιλαβάνει τους Ψαλμούς, τις Εννέα Ωδές, την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, και τον Ακάθιστο Ύμνο.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση της Βουλγαρικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας, που μετεξελίχθηκε στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAN), το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας συνεισέφερε με τον δανεισμό του χειρογράφου προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και Μουσείο της BAN. Το Ψαλτήριο Tomić εκτίθεται πλέον στην αίθουσα πολύτιμων κειμηλίων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σόφιας, συνοδευόμενο από λεπτομερή περιγραφή και ηλεκτρονική παρουσίασή του, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες για τον τόμο, αλλά και να περιηγηθεί στις σελίδες του.
 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Οκtωβρίου έως τις 8 Δεκεβρίου 2019.

 

http://www.bas.bg/en/2019/10/10/tomic-psalter-for-the-first-time-in-bulgaria/

 

Π.Χ.

Σύντομη ενημέρωση για τα αρχαιολογικά μουσεία της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα

Σύντομη ενημέρωση για τα αρχαιολογικά μουσεία της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα

 

Το βόρειο τμήμα της Τουρκίας (δηλαδή τα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας) δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις έχουν εξαφανιστεί. Από τις βυζαντινές επιβίωσαν μονάχα ελάχιστοι ναοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε τζαμιά ή είναι σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς και μερικά οχυρωματικά έργα, με αισθητές τις οθωμανικές επεμβάσεις. Επίσης, ελάχιστα μεσαιωνικά γενοβέζικα οχυρωματικά έργα. Οι σύγχρονες πόλεις έχουν καλύψει σχεδόν τα πάντα και οι ανασκαφές ούτε συστηματικά γίνονται ούτε αποδίδουν ευρήματα στα μουσεία. Συγκριτικά προς τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας, εκείνα που βρίσκονται στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ φτωχά και οι αρχαιολογικές συλλογές συνοδεύονται κυρίως από "εθνογραφικό υλικό".


Επισκεφθήκαμε πρόσφατα (Μάιος - Ιούνιος 2016) τα μουσεία στο Ρίζαιο (Rize), την Τραπεζούντα (Trabzon), την Κερασούντα (Giresun), την Αμάσεια (Amasya) και τη Σινώπη (Sinop). Το τελευταίο, είναι ίσως και το σημαντικότερο από τα προαναφερθέντα.
Καλό είναι να γνωρίζει ο αναγνώστης και υποψήφιος ταξιδιώτης, πως τα μουσεία στην Τουρκία είναι κλειστά κάθε Δευτέρα (με ελάχιστες εξαιρέσεις, εκ των οποίων εκείνο της Σινώπης), καθώς και ότι τα αρχαιολογικά μουσεία της Αμάστριδος (Amasra) και της Σαμψούντος (Samsun) - το μεγαλύτερο της παράλιας περιοχής - είναι επ'αόριστον κλειστά, για λόγους ανακαίνισης. Η ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου δίνει ανακριβείς πληροφορίες και στις εισόδους των μουσείων δεν υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με την επαναλειτουργία τους. Επιπλέον, η Μονή της Παναγίας Σουμελά δεν είναι επισκέψιμη, λόγω "ανακαίνισης" και ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα λειτουργεί πλέον ως τζαμί και όχι μουσείο, δηλαδή σχεδόν όλες οι βυζαντινές τοιχογραφίες έχουν καλυφθεί και δεν είναι ορατές.
 

Παντελής Χαραλαμπάκης

KAREN - Institute of Black Sea Studies

Ινστιτούτο Ερευνών για τη Μαύρη Θάλασσα - Τεχνικό Πανεπιστήμιο Τραπεζούντας

KAREN Institute of Black Sea Studies

 

Το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Μαύρη Θάλασσα (Institute of Black Sea Studies - KAREN, http://www.ktu.edu.tr/karenen-contact) ιδρύθηκε το 2009, λειτουργώντας παράλληλα ως το Τμήμα Σπουδών για τη Μαύρη Θάλασσα (Department of Black Sea Studies) του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Τραπεζούντας (Karadeniz Technical University, http://www.ktu.edu.tr/en). Στελεχώνεται από τουρκόφωνο, αγγλόφωνο και ρωσόφωνο ερευνητικό - διδακτικό προσωπικό των Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας κλπ., με αντικείμενα έρευνας και διδασκαλίας που καλύπτουν θεματικές ενότητες από την ιστορία και την αρχαιολογία ως τη γεωστρατηγική και την παράδοση, καθώς και ευρύτατο χρονικό πλαίσιο - από την Αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή.  

 

Το Ινστιτούτο διοργανώνει συνέδρια και συμπόσια, σεμινάρια, αλλά και κύκλους διαλέξεων, ενίοτε με προσκεκλημένους από ιδρύματα του εξωτερικού. Όσον αφορά στις βυζαντινές σπουδές, άξια μνείας είναι η διάλεξη του διακεκριμένου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Rustam Shukurov, με θέμα "The Nomadic Subjects of the Grand Komnenoi of Trebizond in the Fourteenth and Fifteenth Centuries".

 

Η εκδοτική δραστηριότητα του Ινστιτούτου είναι αξιόλογη, αν και ακόμα περιορισμένη, με λίγες μονογραφίες και πρακτικά συμποσίων, δίνοντας σαφώς προτεραιότητα στο επιστημονικό περιοδικό KAREN - The Journal of Institute of Black Sea Studies (http://www.ktu.edu.tr/karenjournal). Πρόκειται για εξίσου έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση που πρωτοεμφανίστηκε το 2015, με δυο τεύχη ανά έτος και σύστημα "τυφλής" αξιολόγησης για την έγκριση των υποβληθέντων κειμένων. Καλύπτει πλήθος θεματικών ενοτήτων, που εστιάζουν μεν κυρίως στη νεότερη ιστορία, αλλά δεν λείπουν και μελέτες για την Αρχαιότητα ή τις μεσαιωνικές (βυζαντινές) σπουδές. Το περιοδικό KAREN περιλαμβάνεται στην επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα τουρκικών ακαδημαϊκών και άλλων ερευνητικών περιοδικών εκδόσεων DergiPark (https://dergipark.org.tr/en/pub/karen) και τα τεύχη του διατίθενται ελέυθερα μέσω της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου.

 

Π.Χ.

Διεθνές Συνέδριο για την Θράκη κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και την ύστερη Αρχαιότητα (Πλόβντιβ, Οκτώβριος 2016)

Διεθνές Συνέδριο για την Θράκη κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και την ύστερη Αρχαιότητα

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με την ελληνική Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται να διοργανώσει διεθνές συνέδριο για την Θράκη κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και την λεγόμενη ύστερη Αρχαιότητα, με έμφαση στις πόλεις και την περιφέρειά τους, καθώς και το ζήτημα των ταυτοτήτων. Θα παρουσιαστούν θέματα όπως η οικιστική ανάπτυξη, η αρχιτεκτονική, η οικονομία, η θρησκεία κλπ.

 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) στις 7-10 Οκτωβρίου 2016.

 

Αιτήσεις για συμμετοχή με ανακοίνωση ή αφίσα (σε αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα) γίνονται δεκτές μέχρι την 31η Μαΐου 2016.

 

Για περισσότερες πληροφορίες (στην αγγλική γλώσσα) βλ. http://naim.bg/en/content/news/600/857/629/

 

Παντελής Χαραλαμπάκης