Δωρεές

Παρακαλούμε ενισχύστε την προσπάθειά μας

Amount:
 EUR

Ποιοι Είμαστε

Σλαβολόγος (< Σλάβος + λόγος) είναι εκείνος που μελετά τις σλαβικές γλώσσες, την ιστορία και τον πολιτισμό των Σλάβων. Ο δικός μας "Σλαβολόγος" δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση του ελληνικού φιλίστορος κοινού για θέματα σχετικά με την ιστορία, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό των σλαβικών χωρών που βρίσκονται πέριξ της Μαύρης Θάλασσας (Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρωσία). Αυτή ήταν η αρχική σκέψη, την οποία κατά κάποιο τρόπο εκφράζει από μόνο του το όνομα της ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, επεκτείναμε γεωγραφικά τα όρια σε ολόκληρο το σλαβικό κόσμο και, τελικά, και σε όλες τις περιοχές που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, ανεξαρτήτως πληθυσμού, γλώσσας ή πολιτισμού. Θεωρούμε ότι μια τέτοια ενημερωτική ιστοσελίδα, ανεξάρτητη από πολιτικές, θρησκευτικές και φυλετικές μισαλλοδοξίες και σκοπιμότητες, θα φέρει τον αναγνώστη πιο κοντά στην ιστορία και τον πολιτισμό των λαών που κατοίκησαν ή εξακολουθούν να κατοικούν τις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένων βέβαια των Ελλήνων.
 
Εκτός από εμπεριστατωμένες μελέτες και ενημερωτικά κείμενα, ο "Σλαβολόγος" φιλοξενεί ποικιλία κειμένων και υλικού, όπως ειδήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, φωτογραφίες και χάρτες, καθώς και συνδέσμους που παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες με σχετικό αξιόλογο υλικό.

Ευελπιστούμε ότι ο επισκέπτης, μέ όχημα το "Σλαβολόγο", θα ταξιδέψει τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στον ευρύτερο σλαβικό κόσμο και θα γνωρίσει καλύτερα αυτές τις περιοχές και τους λαούς με τη μακραίωνη ιστορία που τόσο πολύ αγνοήθηκαν (και σε κάποιο βαθμό, κατά περίπτωση, εξακολουθούν να αγνοούνται) στη χώρα μας. Καλό ταξίδι!


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

 

Καταϊφτσής Δημήτρης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris IV-Sorbonne απ΄όπου και απέκτησε τον μεταπτυχιακό του τίτλο, ενώ αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ίδιο Πανεπιστήμιο με τη διδακτορική του διατριβή «Το έμφυλο ζήτημα στις ελληνικές κοινότητες της ΕΣΣΔ από το 1917 έως το 1956». Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στις τέμνουσες γραμμές που συνδέουν την κοινωνική ιστορία με την ανθρωπολογία του φύλου, την εθνολογία και το ζήτημα των ταυτοτήτων. Ασχολείται με την ιστορία των λαών της πρώην ΕΣΣΔ και κυρίως των Ελλήνων, μέσα από τη μελέτη προφορικών μαρτυριών, σοβιετικών και ελληνικών αρχείων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σχετικά με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της Ρωσίας και της Ουκρανίας γενικότερα.

 

Χαραλαμπάκης Παντελής
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από νωρίς έστρεψε το ενδιαφέρον του στην μεσαιωνική ιστορία της ανατολικής Ευρώπης και στην διδακτορική διατριβή του μελέτησε τα γεωγραφικά ονόματα και την τοπογραφία της ρωμαϊκής και πρώιμης μεσαιωνικής Κριμαίας κυρίως μέσα από τις γραπτές πηγές ("Ιστορικογεωγραφικά Ευξείνου Πόντου. Η περιοχή της Κριμαίας (1ος αι. π.Χ. - 6ος αι. μ.Χ.)", Ιωάννινα 2008). Ερευνά τα τοπωνύμια και την ιστορία της Κριμαίας και της Κρήτης, καθώς και την βυζαντινή ιστορία και σιγιλλογραφία και το ζήτημα των πρώιμων σλαβικών εγκαταστάσεων στον ελλαδικό χώρο και τη Μικρά Ασία. Δίδαξε το μάθημα του Βυζαντινού Πολιτισμού στη Σχολή Ξεναγών Κρήτης (Ηράκλειο) και το μάθημα της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Παρευξείνιων Χωρών στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (Θεσσαλονίκη). Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα για τα βυζαντινά μολυβδόβουλλα στο Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών  και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον, έλαβε ερευνητική υποτροφία από το Centre for Advanced Study στη Σόφια (Βουλγαρία) και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών)). Έχει δημοσιέυσει τη μονογραφία "Σλάβοι στην Κρήτη κατά τον Μεσαίωνα και τους πρώιμους Νεότερους Χρόνους" (Andy's Publishers, Αθήνα 2016), καθώς και αρκετά άρθρα για τα τοπωνύμια της Κριμαίας, τη μεσαιωνική Κρήτη, τη βυζαντινή ιστορία και προσωπογραφία. [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

 
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ