Δωρεές

Παρακαλούμε ενισχύστε την προσπάθειά μας

Amount:
 EUR

Αρχική

Το Ψαλτήριο Tomić στη Σόφια - Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο
 
Το λεγόμενο Ψαλτήριο Tomić προήλθε από βουλγαρικό εργαστήριο της σχολής του Ταρνόβου, περίπου το 1360, επί βασιλείας Ιβάν Αλεξάνταρ (1331-1371).


Χαμένο για αιώνες, ανακαλύφθηκε το 1901 από τον Σέρβο Sima Tomić, του οποίου το όνομα φέρει, καθώς παραμένουν άγνωστα τα ονόματα των δημιουργών, των παραγγελιοδοτών και των πρώτων κατόχων του. Κατέληξε στη Ρωσία και φυλάσσεται στη συλλογή του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου, στη Μόσχα, με αρ. ευρετηρίου 2752. Αποτελείται από 305 φύλλα, διακοσμημένα με 109 έγχρωμες μικρογραφίες. Σε ορισμένα δε σημεία υπάρχουν σημειώσεις προς τον εικονογράφο, στην ελληνική, πράγμα που σημαίνει πως ο καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε (ή τουλάχιστον ένας εξ αυτών) δεν γνώριζε τη βουλγαρική, αλλά μιλούσε ελληνικά. Ο χειρόγραφος κώδικας περιλαβάνει τους Ψαλμούς, τις Εννέα Ωδές, την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, και τον Ακάθιστο Ύμνο.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση της Βουλγαρικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας, που μετεξελίχθηκε στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAN), το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας συνεισέφερε με τον δανεισμό του χειρογράφου προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και Μουσείο της BAN. Το Ψαλτήριο Tomić εκτίθεται πλέον στην αίθουσα πολύτιμων κειμηλίων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σόφιας, συνοδευόμενο από λεπτομερή περιγραφή και ηλεκτρονική παρουσίασή του, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες για τον τόμο, αλλά και να περιηγηθεί στις σελίδες του.
 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Οκtωβρίου έως τις 8 Δεκεβρίου 2019.

 

http://www.bas.bg/en/2019/10/10/tomic-psalter-for-the-first-time-in-bulgaria/

 

Π.Χ.