Δωρεές

Παρακαλούμε ενισχύστε την προσπάθειά μας

Amount:
 EUR

Αρχική

Σύντομη ενημέρωση για τα αρχαιολογικά μουσεία της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα

 

Το βόρειο τμήμα της Τουρκίας (δηλαδή τα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας) δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις έχουν εξαφανιστεί. Από τις βυζαντινές επιβίωσαν μονάχα ελάχιστοι ναοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε τζαμιά ή είναι σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς και μερικά οχυρωματικά έργα, με αισθητές τις οθωμανικές επεμβάσεις. Επίσης, ελάχιστα μεσαιωνικά γενοβέζικα οχυρωματικά έργα. Οι σύγχρονες πόλεις έχουν καλύψει σχεδόν τα πάντα και οι ανασκαφές ούτε συστηματικά γίνονται ούτε αποδίδουν ευρήματα στα μουσεία. Συγκριτικά προς τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας, εκείνα που βρίσκονται στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ φτωχά και οι αρχαιολογικές συλλογές συνοδεύονται κυρίως από "εθνογραφικό υλικό".


Επισκεφθήκαμε πρόσφατα (Μάιος - Ιούνιος 2016) τα μουσεία στο Ρίζαιο (Rize), την Τραπεζούντα (Trabzon), την Κερασούντα (Giresun), την Αμάσεια (Amasya) και τη Σινώπη (Sinop). Το τελευταίο, είναι ίσως και το σημαντικότερο από τα προαναφερθέντα.
Καλό είναι να γνωρίζει ο αναγνώστης και υποψήφιος ταξιδιώτης, πως τα μουσεία στην Τουρκία είναι κλειστά κάθε Δευτέρα (με ελάχιστες εξαιρέσεις, εκ των οποίων εκείνο της Σινώπης), καθώς και ότι τα αρχαιολογικά μουσεία της Αμάστριδος (Amasra) και της Σαμψούντος (Samsun) - το μεγαλύτερο της παράλιας περιοχής - είναι επ'αόριστον κλειστά, για λόγους ανακαίνισης. Η ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου δίνει ανακριβείς πληροφορίες και στις εισόδους των μουσείων δεν υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με την επαναλειτουργία τους. Επιπλέον, η Μονή της Παναγίας Σουμελά δεν είναι επισκέψιμη, λόγω "ανακαίνισης" και ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα λειτουργεί πλέον ως τζαμί και όχι μουσείο, δηλαδή σχεδόν όλες οι βυζαντινές τοιχογραφίες έχουν καλυφθεί και δεν είναι ορατές.
 

Παντελής Χαραλαμπάκης